035parlament_1373621647.jpg_440x316

A Vajda diákjai egy projekt keretein belül ellátogathattak Magyarország házába, a Parlamentbe, ahol betekintést nyerhettek az Országház munkával teli mindennapjaiba.

Egy gyönyörű, napsugaras hétfő reggelen elindultunk Bicskéről. A vonat fél órás késéssel ugyan, de befutott az állomásra. Budapesten a Déli pályaudvarról az új metróval utazhattunk tovább, majd megérkeztünk a Kossuth térre, ahol a Parlament épülete áll immáron körülbelül 110 éve. Ahogy megláttuk a neogótikus stílusban épült palotát, nem voltunk elragadtatva a látványtól, ugyanis az épület nagy része fel volt állványozva, a Kossuth tér szinte egésze pedig fel volt bontva. Mi azért csak átverekedtük magunkat a káoszon. Nemsokára beléphettünk az ajtón, és ekkor már mindenkinek elállta a lélegzete! Csodálatosan és precízen kidolgozott falak, oszlopok, hatalmas freskók illetve festmények és az oszlopok tetején sorjában álló kis szobrocskák tekintettek vissza ránk.

Először egy kisebb terembe vezetett utunk, ahová még rajtunk kívül három iskolából érkeztek diákcsoportok. Dr. Cser-Palkovics András parlamenti képviselő és Székesfehérvár polgármestere tartott előadást a politikusi élettel kapcsolatosan és a fontos tudnivalókról. Az előadás után egy országgyűlés jellegű kvízversennyel vártak minket, ahol az iskolák külön frakciókat formáltak. Mi a "Vajda rózsaszín sündisznócskái" frakciónevet választottuk - remélve, hogy az előadást tartó hölgy nem tudja majd kimondani, de ki tudta... -

Végül a rózsaszín sünök megmutatták, hogy honnan is jöttek, és elsöprő sikert arattak. Nyereményünk egy torta volt, amit az ebédnél fogyasztottunk el.

A soron következő helyszín az Országház egyik konferenciaterme volt, ahol képviselők, nagykövetek és elnökök bőrébe bújhattunk. Megnéztük a könyvtárat is, ahol további érdekességeket tudhattunk meg Steindl Imre remekművéről. A könyvtár után megleshettük, hogyan is zajlik egy igazi konferencia. Meglepő volt a látvány. A nap végén pedig azt is megtanultuk, hogyan lehetünk igazán jó díszőrök.

Ismét élményekkel gazdagodtunk. Megismerhettük ezt a gyönyörű építményt és hazánk működésének kulisszatitkait.

 

Csévi Aexandra

A bejegyzés trackback címe:

https://bicstext.blog.hu/api/trackback/id/tr205401660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása