Bicstext 2013.07.12. 11:11

Menekültek otthon

Afganisztánból, Szomáliából, Szíriából, Tunéziából és még vagy hatvan országból kényszerülnek elhagyni otthonukat óránként több százan. Az emberibb élet reményében valamennyien hazánkban kérnek menedékjogot. A tavalyi évben csaknem ezerhétszázan. Azonban tíz közül kilencet elutasítanak, csupán csak egy maradhat.

A szerencsésebbek a bicskei átmeneti táborban készülnek új életükre. A minap a bicskei Vajda János Gimnázium néhány osztálya betekintést kapott abba a külön világba, ami a nyugalmat, békét és biztonságot nyújtja az ott élő menekülteknek. Jelenleg kétszázharminc embernek ad otthont a menekültállomás, nagyrészt családok kisgyermekekkel, de vannak egyedülálló fiatalok is, akik hat hónap biztosított védelem letelte után többnyire külföldre utaznak. Az itt élők próbálják elfeledni a múltat, küzdenek a beilleszkedésért, a veszélymentes életért, de még ezeknél is jobban harcolnak a magyar nyelv megtanulásával.

Azzal a rengeteg segítséggel, amit kapnak, képesek lesznek saját lábra állni, munkát találni, elköltözni és egy teljesen új életet kezdeni. Ámde az ehhez vezető se nem rövid, se nem könnyű. Az uniós országokhoz képest hazánkba igen kevés menekült érkezik. Ami a bicskeieknek megszokott dolog, vagyis más nemzetiségű emberekkel együttélni, az legtöbb honfitársunknak nem az. Rengeteg türelem, tolerancia szükséges ahhoz, hogy békés együttélés születhessen.

A menekültek Bicskére érkezésük után személyi igazolványt, lakcímkártyát, adóazonosítót és TAJ-számot kapnak. A tábor mindennapjai tanulással, tréningekkel kapcsolatos elfoglaltságokkal - állás- és lakáskeresés - telik. A szabadidős tevékenységek többnyire a délutánra tolódnak. Az integráltaknak kötelező betartani a befogadóállomás házirendjét, együtt kell működniük, hiszen mindezek nélkül megnehezítenék a sikeres beilleszkedést. Szabadidejükről maguk döntenek, viszont ha valaki huszonnégy óránál hosszabb ideig tartózkodik máshol bejelentés nélkül, azt a lakót a tábornak nem áll módjában visszafogadni.

"Közel 4,2 milliárd forintot fordít az ország az idén a menekültek, menedékkérők és bevándorlók helyzetének javítására, valamint határaink védelmére. A legtöbben Afganisztánból jöttek, de vannak most örmények, koszovói albánok, néhány szomáliai és pakisztáni menekült is." - mondta el Hős Sándor, a bicskei integrációs állomás vezetője.

Kiegészítés: tavaly közel 200 ezer külföldi tartózkodott huzamosabb ideig az országban, közülük 90 ezren harmadik országból, vagyis nem uniós államból érkeztek. A legnagyobb számú, mintegy 10 ezer fős közösség Kínából származik. Tavalyezerötszázan kérelmeztek menekült státuszt, de csak 10 %-uk kapta meg azt.

 

Kotormán Viktória (B. T.), Vajda János Gimnázium 12/A, Bicske

A bejegyzés trackback címe:

https://bicstext.blog.hu/api/trackback/id/tr575401618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása